Utbildningsresor

Utbildningsresor

I samarbete med studieförbundet Sensus har ABC tidigare anordnat utbildningsresor till olika länder runt om i världen. Syftet med resorna var att lära sig mer om internationellt utvecklingsarbete samt få en mer kunskap om landet och kulturen dit resan gick. År 2002 gick resan till Uganda, år 2004 var resmålet Indien och 2007 Vietnam och Indien. Utbildningsresorna skedde i grupper om 7-12 deltagare och sträckte sig över 2-3 veckor.

Utöver själva tiden i landet ingick även förberedelseträffar och ett obligatoriskt efterarbete där deltagarna delade med sig av sina nyförvärvade kunskaper och erfarenheter genom studiecirklar och föredrag.

Läs berättelserna från två av resorna här nedanför.

Kontakta oss gärna om du vill vara med och arrangera en Utbildningsresa till någon av våra samarbetsorganisationer i Indien eller Nepal.

Vietnam 2007

170 mil genom varierande landskap

Efter att ha spenderat två veckor i ett mycket innehållsrikt, mångfacetterat och vänligt land har vi bara positiva saker att säga om Vietnam. Vi mötte ett land som tog emot oss vant och intresserat, men som också ställde oss inför en del mindre frågetecken och utmaningar.

Målet med projektet är att studera producentledet inom den rättvisa handeln i Syd, för att därefter belysa de faktiska konsekvenserna av ett medvetet val i konsumentledet i Nord. Vi är noga med att projektet skall innebära ett informationsutbyte mellan Nord och Syd, varför vi också kommer att förmedla glimtar och bilder av den svenska rättvishandelrörelsen till våra värdar i Syd.

Resan gick från metropolen Ho Chi Minh i söder, upp till huvudstaden Hanoi i norra Vietnam. Det blev en spännande och innehållsrik färd på hela 170 mil genom varierande landskap. Bland de organisationer som besöktes fanns bla landets två största etablerade rättvishandelorganisationerna, Mai Handicraft i Ho Chi Minh, och Craft Link i Hanoi. Båda organisationerna bedriver verksamheter och projekt på olika platser i Vietnam.

Vi besökte också en amerikanska hjälporganisationen S.P.I.R.A.L Foundation, med huvudsäte i kejsarstaden Hué i centrala Vietnam. Denna organisation fokuserar mycket på sjukvård, men bedriver även rättvishandelprojekt.

Av: Annelie Nilsson och Martina Uldal